خلیج همیشه فارس ایران و ایرانی
امروز :
خلیج همیشه فارس | ||
اسناد خلیج فارس خلیج همیشه فارس ایران و ایرانی سفرفرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به محله گوریگاه و تجدید میثاق با شهیدا و بویژه شهدای خلیج فارس
خلیج فارس در دوره ایران باستان
گهواره تمدن جهان یا خاستگاه نوع بشر است.» ساکنان باستانی این منطقه، نخستین انسانهایی بودند که روش دریانوردی را آموخته و کشتی اختراع کرده و شرق و غرب را به یکدیگر پیوند دادهاند. قدیمیترین نامی که به این شاخاب داده شده، نارمرتو (narmarratu) است که توسط آشوریانی که قبل از ورود آریاییها در فلات ایران میزیستند به کار میرفته و به معنی رود تلخ بوده است. و همچنين در سرزمين باستاني ايلام كهن كه سفر هاي دريايي خود را ازشهر ليان كه بندر بوشهر كنوني است انجام مي دادند كه نارمارتو يا درياي پارس مي ناميدند كه مسير در يايي آنها از ليان به هرموز (هرمز) و درياي اريتره يا عمان امروزي و از آنجا به درياي آزاد بود.از زمان شكل گيري پادشاهي ماد در 788 ق.م كه به وسيله ديا كو شكل گرفت امپراتوري ايران شكل قوي تري به خود گرفت و به صورت مستقل از راه خشكي و دريا به مبادلات اقتصادي وسفر هاي نظامي مي پرداختند. كه در اين زمان نيز خليج فارس به درياي پارس سينوس پرسيكوس و يا هچا پارس اي تي (دريايي كه از پارس مي آيد ) نام گرفت.
خليج فارس دوران هخامنشی
با آنكه مادها يوغ بندگي واستعمار آشوريان را از گردن نهادند وطي جنگهاي چندين
ساله آشوريان را از بين بردند وحكومت ثروتمند ليدي را سركوب و مطيع خود
ساختند وامپراتوري قدرتمند كه يكه تاز دنياي باستان را تشكيل دادند ولي به جهت
اختراع خط وشروع تاريخ از زمان حكومت هخامنشيان دريانوردي ایرانیان به صورت
نظامي در خلیج فارس را، به قریب پانصد سال پیش از میلاد مسیح و در دوران
سلطنت داریوش اول نسبت مي دهند .داریوش بزرگ، نخستین ناوگان دریایی جهان
را به وجود آورد. کشتیهای او طول رودخانه سند را تا کرانههای اقیانوس هند
و دریای عمان و خلیج فارس پیمودند، و سپس شبه جزیره عربستان را دور زده و تا
انتهای دریای سرخ کنونی رسیدند. او برای نخستین بار در نزدیکی کانال سوئز مدرن
فرمان کندن کانالی را داد و کشتیهایش از طریق همین کانال به دریای مدیترانه راه
یافتند. در کتیبهای که در محل این کانال به دست آمده نوشته شدهاست «من
پارسی هستم. از پارس مصر را گشودم. من فرمان کندن این کانال را دادهام از رودی
که از مصر روان است به دریایی که از پارس آید پس این جوی کنده شد چنان که
فرمان دادهام و ناوها آیند از مصر از این آبراه به پارس چنان که خواست من بود.»
داریوش در این کتیبه (تصوير بالا)از خلیج فارس به نام «دریایی که از پارس میآید»
نام بردهاست. در کتاب اوستا اگرچه از نام خلیج فارس بطور صریح نام برده نشده اما
در مهر یشت در مبحث مهر یا میترا اشارهای نیز به اروندرود شده است که در آن
دوره ارونگ گفته میشده است
در میان یونانیان باستان
یونانیهای باستان، از جمله بطلمیوس، این خلیج را «پرسیکوس سینوس»
یا «سینوس پرسیکوس» که همان خلیج فارس است، نامیدند. از آنجا که این
نام برای نخستین بار در منابع درست و معتبر تاریخی که غیر ایرانیان نوشتهاند
آمدهاست، هیچ گونه شائبه نژادی در وضع آن وجود ندارد. چنان که یونانیان
بودند که نخستین بار، سرزمین ایران را نیز «پارسه» و «پرسپولیس» یعنی شهر
یا کشور پارسیان نامیدند.
نقشه زيریک نقشه قدیمی که قلمرو حکمرانی اسکندر را پس از فتح ایران و
قسمتی از هند نمایش میدهد.
نام خلیج فارس در این نقشه واضح است
استرابن جغرافیدان سدهٔ نخست میلادی نیز به کرات در کتاب خود از خلیج فارس
با لفظ پرسیکون کای تاس (Persikonkaitas) نام بردهاست که معادل تحت اللفظی
خلیج فارس است. وی محل سکونت عربها را بین دریای سرخ و خلیج فارس
عنوان میکند. همچنین فلاریوس آریانوس مورخ دیگر یونانی در قرن دوم میلادی،
در کتاب تاریخ سفرهای جنگی اسکندر از این خلیج به نام «پرسیکون کیت» که
چیزی جز خلیج فارس نیست نام میبرد كه در اين سفر جنگي نئارخوس سردار
اسكندر از پتاله كه از پاكستان كنوني است از طريق در ياي مكران (عمان)
عازم تنگه هرموزي (هرمز) شد به يوتي ها حمله برد و از آنجا از طريق درياي
پارس به شوش كه پايتخت ايران در دوره هخامنشيان بود رهسپار شد.
منابع: اطلس تاريخ ايران (سازمان نقشه برداري ايران)-تاريخ ايران دوره باستان
(فرهاد گشايش) وتاريخ كلمان هوار -ويكي پديا
نقشه ها مهمترين مستندات براي اثبات حقانيت خليج فارس در طول تاريخ بوده است.
قريب به 22 نقشه مربوط به اعراب كه نام خليج فارس را اقرار مي كنند .
وجود اسناد مستند دوره هخامنشي براي حقانيت نام خليج *فارس
![]() ايرج افشار (سيستاني) در حاشيه حضور در مراسم روز ملي خليج*فارس در جزيره هرمز در گفت*وگو با خبرنگار فارس در بندرعباس با بيان اينكه كشورهايي كه تا چهار دهه پيش وجود خارجي نداشتند و اكنون نيز به مثابه اميرنشينان مونتاژي و مينياتوري متشكل از چند جزيره هستند، حرف*هاي نامعقول به زبان جاري مي*كنند، اظهار داشت: خليج*فارس منطقه*اي ژئواستراتژيك، ژئواكونوميك و ژئوپولتيك است و به دليل قرارگيري در مركز تجاري و اقتصادي جهان همواره در طول تاريخ از جايگاه ويژه سياسي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و نظامي برخوردار بوده است. آب خلیج فارس در زمستان اسیدیتر استمحیط زیست > آب - همشهری آنلاین:
اسیدیتر شدن آب خلیج فارس در زمستان تاثیر منفی بر روی رشد و حیات آبسنگهای مرجانی دارد.
به گزارش ايرنا، ابوالفضل صالح روز دوشنبه با بیان این که افزایش اسیدیته آب خلیج فارس دو علت دارد افزود: یکی این که دمای کم آب باعث افزایش پارامترهای مرتبط با اسیدی شدن آب میشود و دوم این که فراجوششهایی در دریای عمان وجود دارد که در زمستان شدت بیشتری مییابد. این فراجوششها آبهای عمق را که دارای اسیدیته بیشتری هستند به سطح میآورند که با جریانهای آبی وارد خلیج فارس میشوند.
وی که مجری طرح "بررسی پارامترهای اکولوژیک صخرههای مرجانی شرق خلیج فارس و برآورد تاثیر آن بر پارامترهای وضعیت سلامت مرجانها" است گفت: این طرح با هدف بررسی پارامترهای شیمیایی و فیزیکی بر روی خلیج فارس و آبسنگهای مرجانی این پهنه آبی انجام شد.
رییس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان در پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی افزود: نتایج مطالعات نشان داد افزایش دما و شیمی کربنات آب مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر روی آبسنگهای مرجانی هستند، با اندازهگیری شیمی کربنات آب میتوان میزان اسیدی شدن آب و تاثیر آن بر روی آبسنگها را به دست آورد.
وی با بیان اینکه این بررسی در تمام فصول سال در جزیره هنگام به عنوان پایلوت طرح انجام شد گفت: همچنین این نتایج نشان داد آب خلیج فارس در زمستان بیشتر اسیدی میشود که تهدیدی برای آبسنگهای مرجانی است.
صالح ادامه داد: نتایج نشان داد یکی دیگر از مهمترین فاکتورهایی که بر روی آبسنگهای مرجانی خلیج فارس تاثیر میگذارد مسئله دما است، دما در فصل تابستان تا حدود 34 درجه بالا میرود که موجب کاهش رشد مرجانها و بروز بیماری سفیدشدگی میشود.
وی گفت: در واقع اسیدی شدن آب دریاها و اقیانوسها یک روند جهانی است که از حدود 200 سال گذشته با فعالیت صنایع و انقلاب صنعتی آغاز شده است، فعالیت صنایع موجب انتشار گاز دی اکسید کربن در فضا میشود و این گاز به مرور با واردن شدن به آب دریاها و اقیانوسها موجب اسیدی شدن آنها میشود و در طولانی مدت تغییراتی در این پهنههای آبی ایجاد میکند.
صالح ادامه داد: برآوردهای جهانی نشان میدهد آب دریاها و اقیانوسها نسبت به 200 سال گذشته اسیدیتر شده است که خلیج فارس نیز از این قاعده جدا نیست.
وی افزود: همچنین تحقیقات در خلیج فارس نشان داد میزان اسیدی شدن آب خلیج فارس در فصول پاییز و بهار به علت شرایط دمایی و حالت اسیدیته مناسبتر شرایط برای رشد آبسنگهای مرجانی مناسبتتر است اما در فصول زمستان و تابستان به علت افزایش دما و بالا رفتن میزان اسیدیته آب شرایط رشد مساعد نیست.
رییس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان گفت: همچنین در این طرح پارامترهای مغذی مانند فسفات و نیترات نیز اندازهگیری و بررسی شد و نتایج نشان داد در مکانهایی که غلظت این پارامترها افزایش یافت موجب آسیب رساندن به آبسنگهای مرجانی شد.
وی افزود: بالا رفتن میزان پارامترهای مغذی موجب رشد میکروجلبکها در آب میشود که کاهش نور، افت اکسیژن و کدر شدن آب را در پی دارد که این شرایط زیست آبسنگهای مرجانی راسخت میکند.
به گفته وی مواد مغذی با ورود فاضلابهای خانگی، صنعتی و پسابهای مزارع پرورش میگو وارد پهنههای آبی میشود که در برخی موارد موجب بروز پدیده کشند قرمز میشود.
صالح افزود: به طور کلی بررسیها نشان داد شرایط آبسنگهای مرجانی جزیره هنگام از نظر دما در معرض خطر هستند اما از نظر سایر پارامترهای شیمیایی به اضافه آلودگیهای نفتی در خطر نیستند و حداقل تا 50 سال آینده نیز این پارامترها به جز دما مرجانها را تهدید نمیکند.
وی تاکید کرد: خسارتهایی که فعالیتهای انسانی مانند ماهیگیری، گیر کردن لنگر لنجها، غواصیهای غیرحرفهای و صید مرجانها برای آکواریوم به آبسنگهای مرجانی وارد میکند بسیار بیشتر از خسارات پارامترهای شیمیایی است.
آبسنگها یا صخرههای مرجانی از قدیمیترین و غنیترین اجتماع موجودات زنده بر روی زمین هستند. بیشتر صخرههای مرجانی بین 5 تا 10 هزار سال عمر دارند و بسیاری از آنها صخرههای آبی روی هم انباشته شدهای هستند که میلیونها سال قدمت دارند.
مرجانهایی که صخرههای مرجانی را تشکیل میدهند تنها در شرایط خاصی پرورش مییابند. آنها در آب گرم، شور و تمیز زندگی میکنند، رشته صخرههای عظیم آبی در طول سال با درجه حرارتی بیش از ۲۱ درجه سانتیگراد گرم باقی میمانند، مرجانها همچنین تنها در آبهای کمعمقی که نور خورشید بتواند به آنها برسد زندگی میکنند.
تاکنون ۷۰ گونه مرجان در خلیجفارس شناسایی شده است که از این تعداد 45 گونه آنها در آبهای ایران دیده میشوند. در خلیج فارس تنوع گونهای مرجانهای شاخ گوزنی(Acropora) بیش از جنسهای دیگر است.
"مرجانهای انگشتی" نیز بعد از مرجانهای شاخ گوزنی و مغزی دارای بیشترین تنوع گونهای هستند.
"مرجانهای نرم" یا "مرجانهای مواج" نیز در خلیج فارس حضور دارند که فاقد اسکلت آهکی هستند و با جریان آب به این سوی و آن سو به حرکت در میآیند. علاوه بر این مرجانها، "مرجانهای کاسهای" هم در خلیج فارس و آبهای ایران دیده میشوند. از نظر اکولوژیک، مرجانهای مغزی دارای بیشترین مقاومت نسبت به تغییرات محیط هستند. تصویبنامه شماره ۶۷ -۲٫۲۵۰ مورخ ۱۳۵۲٫۴.۳۱ موضوع ماده ۳ قانون مناطق دریایی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و دریای عمان
پایان رزمایش پیامبر اعظم(ص) 9 سپاه با به کارگیری سلاح جدید راهبردی علیه تهدیدات آمریکا
نهمین رزمایش بزرگ پیامبر اعظم(ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با به کارگیری یک سلاح جدید راهبردی پایان یافت. ![]() به گزارش خبرگزاری فارس، در آخرین روز از نهمین رزمایش بزرگ پیامبر اعظم(ص)که با شرکت بخشی از یگانهای نیروهای دریایی، زمینی و هوافضای سپاه در تنگه هرمز و خلیج فارس برگزار شد، یک سلاح جدید راهبردی به کارگیری و به سازمان دفاع دریایی سپاه افزوده شد. دریادار علی فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به سوالی پیرامون قابلیتها و توانمندیهای این سلاح جدید صرفا به گفتن این جمله اکتفا کرد: ورود این سلاح جدید نقش بسیار تعیین کنندهای در افزایش قدرت دریایی ما برای مقابله با تهدیدات علیه انقلاب اسلامی و به طور مشخص شیطان بزرگ امریکا دارد. نهمین رزمایش پیامبر اعظم(ص) سپاه به مدت 3 روز در تنگه هرمز و آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس برگزار و طی آن بخشی از تجهیزات و تاکتیکهای نوین عملیاتی در حوزه دریا، زمین، ساحل و موشکی توسط رزمندگان سپاه اسلام به کارگیری و مورد اجرا قرار گرفت. |
|
|
![]() |